Powered By Blogger

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υπόθεση tainies.org: Το Facebook πρόδωσε το νεαρό Ξανθιώτη!!!

Η υπόθεση της σύλληψης του ξανθιώτη διαχειριστή του πολύ γνωστού ιστότοπου tainies.org είχε προκαλέσει αρκετά μεγάλο θόρυβο πριν από μερικούς μήνες.
Όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα νεαρό από την Ξάνθη που δημιούργησε έναν ιστότοπο με μεγάλη επισκεψιμότητα σε όλη τη χώρα , το διάστημα που λειτούργησε, αλλά και γιατί η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι πρωτόγνωρη και θα απασχολήσει όλη τη χώρα...

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νεαρός δεν διένειμε ταινίες μέσω downloading, ούτε παρέπεμψε άμεσα σε παράνομο υλικό, αλλά κατεύθυνε τους χρήστες της ιστοσελίδας tainies.org σε άλλο δικτυακό τόπο (tainiesonline.blogspot.com), και από εκεί υπήρχαν παραπομπές (links) για τρίτο δικτυακό τόπο, όπου οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να βρουν οδηγίες για να παρακολουθήσουν από file sharing- και όχι να «κατεβάσουν» όπως επαναλαμβάνει ο νεαρός- μια ταινία.
Παρόλα αυτά και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, βρίσκεται αναμεμιγμένος σε μια σοβαρή υπόθεση, αναμένοντας το σχετικό βούλευμα για την παραπομπή ή την απαλλαγή του από τις κατηγορίες καθώς δοκιμάζονται ταυτόχρονα οι  γνώσεις των ελλήνων δικαστών στα ζητήματα του διαδικτύου.
Ο 22χρονος  διαχειριστής έχει παραχωρήσει συνέντευξη στο XanthiPress.gr, η οποία θα δημοσιευτεί την Τετάρτη. Εναντίον του έχει διαταχθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Από το facebook βρέθηκε ο νεαρός από την Ξάνθη
Μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε χρησιμοποιήσει σε μια από τις ιστοσελίδες του ο νεαρός  και την είχε προσθέσει σε ένα προφίλ του στο facebook ήταν τελικά, όπως αποδείχτηκε στην ανάκριση, η αιτία που οι άνθρωποι της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικού Έργου (ΕΠΟΕ)  έφτασαν στα ίχνη του και ειδοποίησαν την Υπηρεσία Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο νεαρός είχε συλληφθεί στο σπίτι του στην Ξάνθη και οι υπεύθυνοι της ΕΠΟΕ που υπέβαλλαν μήνυση εναντίον του αναφέρουν ότι ο ιστότοπος είχε 37.000 ενεργά μέλη και ότι το επίμαχο διάστημα του περασμένου Φθινοπώρου, είχε παραπέμψει σε 337 ταινίες, υπολογίζοντας τα διαφυγόντα κέρδη στο αστρονομικό ποσό των 15-25 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τη μέση τιμή του εισιτηρίου στον κινηματογράφο και τιμή αγοράς ενός dvd (δεν υπολογίζουν την ενοικίαση) Επίσης κατηγορούν το νεαρό ότι είχε ενεργοποιήσει στη σελίδα του χώρο δωρεάς (donation) για να αποδείξουν ότι είχε κέρδος από τη δραστηριότητα.
Άρση Τραπεζικού Απορρήτου
Προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο νεαρός διαχειριστής είχε έσοδα από τη σελίδα (καθώς κατηγορείται ότι διέθετε ταινίες «κατ΄επάγγελμα και σε εμπορική χρήση») διατάχθηκε άρση τραπεζικού απορρήτου η οποία και δεν απέδειξε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος κατά το στάδιο της ανάκρισης είχε υποστηρίξει ότι στο διάστημα λίγων ημερών που είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία δωρεών είχε εισπράξει μόλις 0,67 ευρώ που κατατέθηκαν σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις google ήταν μερικές εκατοντάδες ευρώ που κατατέθηκαν στον ίδιο λογαριασμό. Τέλος, μεταξύ αλλων, ανέφερε ότι απαγόρευε με ρητή ένδειξη στους χρήστες να αναγράφουν στο forum της σελίδας παραπομπές για sites  με παράνομο υλικό και ταινίες.
Ο Δημήτρης Σαλτούρος δικηγόρος του νεαρού.
Ο δικηγόρος του νεαρού διαχειριστή, Δημήτρης Σαλτούρος, που ρωτήθηκε από το XanthiPress.gr, ανέφερε ότι στο στάδιο αυτό της διαδικασίας δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για την υπόθεση, η οποία έχει συγκεντρώσει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πρωτόγνωρη για τα δικαστικά δεδομένα.


http://www.xanthipress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου